Search here:

Drums opnemen: hoe doe ik het?

Wanneer je in een band zit ben je ongetwijfeld bekend met het maken van (professionele) studio-opnames van de beste nummers van jullie groep. De partijen van onder meer zang, gitaar en basgitaar zijn vaak relatief eenvoudig op te nemen – in tegenstelling tot de werkzaamheden van de drummer. Het opnemen drums vereist namelijk een specifieke kennis over het drumstel, zogenaamde drumcabines en geluidsstudio’s/opnemen drums in het algemeen.

Drums opnemen: Algemeen

Wanneer je zonder gedegen kennis met het opnemen van drums aan het werk gaat, merk je snel dat het eindresultaat weinig voldoening geeft. Simpele foutjes in dit proces maken de drumklanken blikkerig of te luid. En dat is toch, gezien de drum een belangrijk, zo niet hét belangrijkste, deel is van een opname. Dat terwijl het kwalitatief opnemen van drums juist helemaal niet zo lastig is – in tegendeel.

Drums opnemen: De voorbereiding

Zoals bij veel disciplines het geval is, is de voorbereiding van het opnemen drums het halve werk. Dat houdt in dat jouw drumstel goed gestemd moet zijn. Bovendien valt of staat jouw werk met het complete arrangement: zorg dat de verschillende elementen van het nummer goed bij elkaar passen, dat scheelt de helft. En besteed natuurlijk aandacht aan de juiste apparatuur.

Drums opnemen: De verschillende onderdelen

Drums opnemen vereist vanzelfsprekend de nodige kennis over het instrument. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat twee vaste onderdelen vaak aan de basis staan van veel ritmes, namelijk de kick en de snare. Eerstgenoemde wordt meestal voorzien van een eigen opnamemicrofoon, veelal een exemplaar dat ook daadwerkelijk is bedoeld voor het opnemen van deze klank.

Nog belangrijker is het opnemen van de snare. Deze klinkt namelijk heel anders dan de kick en vereist tijdens het opnemen vaak twee microfoons. Dit is min of meer de enige manier om het scherpe geluid goed in kaart te brengen.

 

 

Drums opnemen: De opstelling

Van groot belang is echter niet het aantal microfoons, maar de manier waarop je deze opstelt. Bij een kick is het een kwestie van het vinden van een goede balans. Test daarbij uitvoerig wat de klanken zijn en zet aan de hand daarvan de microfoon op de juiste plek. Vind je het geluid nog te galmend, dan kan het geen kwaad om iets over de microfoon heen te hangen.

In het geval van de snare-opname is het zaak de twee microfoons op een horizontale manier ergens tussen de trommels neer te zetten, zónder dat de drummer deze gaandeweg toucheert. Ook hier is het een kwestie van testen wat je zelf van de klanken vindt. Kom je er écht niet uit, dan kun je voor het opnemen drums de hulp inschakelen van een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Drums opnemen: De overheads

Wanneer je afzonderlijke microfoons hebt neergezet is het zaak de algemene opname-apparatuur te plaatsen – de zogenaamde overheads. Deze microfoons nemen het geluid van de complete drumstel op. Kies hiervoor altijd middelpunt, zoals de snare. Het allerbelangrijkste is de afstand tussen de verschillende onderdelen. Zo hoort de microfoon niet vlakbij de bekkens, maar ook niet te ver van andere onderdelen. Wederom geldt: beluister continue het resultaat tijdens het opnemen drums en kies op die manier de beste manier van plaatsen.